Katie Kirby


„Lottie Brooksi täiega jube koolireis“


(Eesti Raamat)


 

Lottie seiklused koguvad aina hoogu! 

 

Suvepuhkus on läbi saanud ja Lottiet ootab ees mitmepäevane koolireis. Ehkki tüdruk on sellepärast elevil, pelgab ta ka, kuidas tulla toime koduigatsusega.

Suhtlus Ilusa Prantsuse Poisiga ei kulge päris nii, nagu Lottie arvanud oli, ja pealekauba lööb see kiilu tema sõprusse Danieliga.

Lottie kogeb nii kiusamist kui ka sõprade tuge ning õpib enda ja teiste eest välja astuma. Veel peab tüdruk maha esimese tõelise peo, üritab pääseda jalgpallitiimi, maadleb matemaatika ja ka armukadedusega, saab enda nahal tunda koduse juustevärvimise võlusid, püüab koos sõpradega tõestada, et nende kamp on parim, ning kogemata saab temast suisa legend.

 

Muide, kas teie teadsite, kui raske on välja vihastada siili?!

 

Varem on ilmunud „Lottie Brooksi äärmiselt piinlik elu“ (2021) ja „Lottie Brooksi katastroofilised apsakad sõpradega“ (2022) ja „Lottie Brooksi megakeerulised armumised“ (2023).

 

Pean tunnistama, et kui ma eelmisel aastal lugesin Lottie Brooksi-raamatusarja eelmist raamatut „Lottie Brooksi megakeerulised armumised“, siis itsitasin iga minuti tagant, sest sedavõrd naljakas oli raamatu peategelase maailm ja tema mõtted elust ja muust olulisest.

 

Täpselt sama naljakas on ka raamatusarja neljas raamat, mis viib meid kaasa peateagelese koolireisile.

 

Raamatu alguses tõdeb Lottie Brooks, et kui ta ütles, et on „natuke“ päikesest põlenud, siis on ta pisut tagasihoidlik. Lottie kinnitab, et ta näeb välja nagu tomat, vähk, maasikas, klouni nina, jõle vinn, üks väga-väga punane asi. Ta püüdis end kokku määrida päevitusjärgse kreemiga, mis tundub nahal mõnusalt jahe, aga see ei aita punetust maha võtta. Lottie on kindel, et ta peab end kodus peitma, kooli minna ta ei saa …

 

Edasi loeme uuest WhatsAppi grupist „Kuuenda G kuningannad“, mille lõi Lottie sõbranna Amber. Loomulikult liitusid sellega ka teised tüdrukud – Molly, Jess, Poppy.

Tüdrukutel on mure, mida teha viimase kahe nädalaga, enne kui kool algab. Äkki minna ostma uusi pinaleid, äkki värvida varbaküüsi, äkki tasuks minna raamatukokku ja lugeda läbi järgmise aasta kohustuslikud raamatud? Kõige lihtsam ja mõnusam on minna Strabucksi ja frappuccino´d võtta!

Lepitakse kokku, et järgmisel päeval nad kohtuvad, kuid Lottie minna ei saa, kuna ta on liiga punane!

 

Paar päeva hiljem on Lottie päikesepõletus kadunud. Sõbrannad saavad pargis kokku, et piknikku pidada. Tüdrukud räägivad ka Lottie puhkuseromaanist (sellest saime meie lugeda sarja eelmises raamatus) ja Ilusast Prantsuse Poisist. Amber ei suuda seda uskuda, sest oli Lottie enne puhusereisile minekut suudelnud Danieliga! Amberi jaoks on see kõik hiiglama PÕNEV!

 

Edasi saame lugeda Ilusa Prantsuse Poisi ehk Antoine´i kirja Lottiele. See oleks justkui armastuskiri, aga see on hiiglama naljakas, lähtume sellestki, et Antoine´i emakeel on ju ikkagi prantsuse keel. Neid kirju on selles raamatus mitu, sest Lottie vastab Antoine´ile ja küsib küsimusi vastu, millele omakorda prantsuse poiss vastab.

 

Paari päeva pärast on Lottie oma sõbrannadega rannas. Seal on ka Theo ja Daniel. Lottie palub, et tüdrukud ei räägiks Ilusast Prantsuse Poisist, kuid Amber ei oska suud pidada ja teeb seda ikkagi … kas meelega või mitte … mine võta kinni. Daniel kuulab, mida Amber räägib, ja see on ikkagi ootamatu uudis, mistõttu läheb Daniel ruttu minema.

 

Esimene koolipäev läheneb. Lottie märkab, et ta polegi päevitunud jumalanna Los Angelesest, ta on kahvatu olend Ida-Sussexist. Lottie mõtiskleb, mis on jumalanna vastand? Kits!?

Kas on võimalik olukorda päästa. Amber teab, mida tuleks teha. Abiks oleks võltspäevitus ja heledad triibud juustes! Kas ikka on? Amber tulebki järgmisel päeval Lottie juurde, kaasas isepruunistuv kreem ja juuste triibutamise komplekt. Kas kaks viienda, vabandust, paari päeva pärast, kuuenda klassi tüdrukut saavad nendega hakkama?

No ei saa … Lottie nahk muutub küll, aga mitte pruuniks, juuksed muutuvad ka, aga pigem oranžiks. Nüüd teeb Lottie endale märkuse: ära enam mitte kunagi ise kodus juukseid triibuta. Lottie tahaks nutta. Appi tuleb Lottie ema, kes viib tüdruku järgmisel päeval juuksuri juurde, kes teeb korda Lottie juuksed ja ka naha.

 

Seejärel 7. september! Lottie läheb kuuendasse klassi! Nende klassi on tulnud uus tüdruk, kel nimeks Isha. Tema vanavanemad olid kolinud Indiast Ühednkuningriiki, kui Isha ema oli kümneaastane, ja Isha pere oli äsja kolinud Croydonist Brightonisse, kus meie loo tegevus toimub. Hiljem saame teada, et Isha on ka tubli jalgpallitüdruk, kes tahaks, et nende koolis oleks ka tüdrukute jalgpallivõistkond.

 

Saame teada, et järgmisel koolivaheajal on plaanis koolireis, mis viib klassi Jaanimardika puhkekeskusesse, kus saab parve ehitada, laskuda köie abil mööda seina alla ja teatrit teha. Lottie teab, et nad peavad olema ära esmaspäevast reedeni, nii kaua pole ta kunagi perest eemal olnud. Lottie pole kunagi varem koolireisil käinud, mistõttu on ta selle pärast pooleldi jube elevil ja pooleldi jube närvis.

 

Et ma sulle nüüd tervet raamatut ümber ei jutustaks, siis üritan teha lühemalt ja toon välja mõned olulised märksõnad, millest selles Lottie Brooksi-loos lugeda veel saame.

 

Lottie parim sõbranna Jess hakkab läbi käima uue tüdrukuga ehk Ishaga. Nendega on lisaks veel mitmeid teisi tüdrukuid, kes moodustavad TJST ehk Targad Ja Sportlikud Tüdrukud. Veidi hiljem saame lugeda, et Isha liitubki just tarkade ja sportlike tüdrukutega.

Lottie on õnnetu ja pettunud, nendel oli ju oma kamp – Kuuenda G Kuningannad, kas Jess on selle unustanud!

 

Jätkub ka Lottie ja Antoine´i kirjavahetus/meilivahetus, millest selgub, et poisil on lausa 9 tüdrukut! Ja Lottie on järjekorras kolmas … Taaskord üks suur pettumus Lottie´le.

 

Koolis hakatakse moodustama tüdrukute jalkatiimi, mistõttu otsustab ka Lottie katsetele minna, sest kui raske see jalgpall ikka olla saab. Põhjus, miks Lottie tahab tiimiga liituda on lihtne, tema parim sõbranna Jess teeb seda samuti. Lottie katsed ebaõnnestuvad, sest tegelikult ei tea ta ju jalgpallist mitte midagi, rääkimata sellest, mis juhtub katsete lõpufaasis. See on ühtlasi naljakas, kuid ka kurb …

 

Kuuenda G Kuningannad otsustavad, et nad peavad meelitama Isha oma kampa, mistõttu tuleb hakata Kuuenda G Kuningannasid „reklaamima“. On ju Tarkadel Ja Sportlikel Tüdrukutel lausa oma t-särgid! Kuna Kuuenda G Kuningannade reklaamieelarve on pisike, siis kas võiks olla Isha meelitamisel abiks vedrudega peavõrud ja ühekordsed vihmakeebid??? Vahva on see, et Jess, kes ei liitunud sportlike tüdrukutega, on jätkuvalt kuningannadega ja talle meeldivad nii vedrudega peavõrud kui ka ägedad vihmakeebid, selliseid asju sportlikel tüdrukutel ei ole!

 

Lottie elu saab veel ühe tagasilöögi, kui päevakorda kerkib matemaatika kontrolltöö! Lottie kinnitab, et ta on matas jube kehv, mistõttu ta kardab, et ta pannakse nõrgemasse gruppi, ja siis ei saa ta olla koos Jessiga isegi selles tunnis. Lottie küll loodab ja püüab, kuid tema kontrolltöö on erakordselt kehv. Nii kehv, et otsustab sõbrannadele ja vanematele valetada, kuid õige ruttu räägib ta kõikidele tõe kontrolltöö tulemuste kohta.

 

Pühapäeval, 23. oktoobril hakkab Lottie koolireisik asju pakkima. See võtab aega ja on keeruline, kuna kaasa tuleb võtta nii riideid, hügieenitarbeid, meigiasju, lemmikpleed ja juuksehari, kuid ka maiustused ja snäkid. Lottie pakib kaasa ka Mõmmik Ükssilma. Ta kinnitab, et ta on küll kaksteist, kuid ta võib mõmmiku järele igatsema hakata … Õhtul on Lottie kurb, ta nutab. Ta on õnnetu, kuna peab oma pere juures eemal olema, kuid õnneks on ema, kes oskab Lottie´t lohutada.

 

Esmaspäev, 24. oktoober. Reis Jaanimardika puhkekeskusesse võib alata. See on üks unustamatu koolireis, milles on nii rõõmu kui ka pisaraid, milles on vahvaid sõbrannasid kui alatuid tüdrukuid, siis poisse ja suuri (naljakaid?) tundeid, siin on põnevust ja isegi kummitusi.

Bussi reis sihtkohta on meeletu, sest Lottie klassivend Burksi-Tom oksendab seitse korda! Puhkekeskuses selgub, et sinna on tulnud veel teinegi kool – Willow Parki kooli tüdrukud! Lottie teab algusest peale, et sellest head nahka ei tule. Jess küll arvab esialgu, et nad võivad olla ju väga toredad, kas ikka on?

 

Seejärel majutus. Ühes majakeses (Vilisev Mets) on üheskoos Poppy, Jess, Isha, Chloe ja Kylie, teises majakeses (Langevad Tähed) on Amber, Molly, Lottie, Ella, Mia ja Lottie. Lottie lootis, et äkki saab ta olla koos Jessiga, kuid ei …

 

Saame lugeda ka sellest, kuidas tüdrukud endale makajestes kohad valivad, kuidas nad oma asjad lahti pakivad jpm. Saame tuttavaks ka rühmajuhiga, kelleks on 22. aastane Kai, kena kutt Austraaliast, kes otse loomulikult kõikidele tüdrukutele meeldib!

 

Ma ei saa Sulle kõiki sündmusi koolireisist ümber jutustada, kuid tundub, et meil on puhkekeskuses kummitus, kes käib öösiti ustele koputamas, meil on hügieenisidemetega kaetud superkangelane, kelleks on tegelikult ju Lottie. Saame osa igasugu mängudest ja võistlustest, ja kui kohal on palju tegusaid tüdrukuid, siis on ka võistlusmoment igati oluline, tuleb ju ikka teistest parem olla, mistõttu juhtub ka äpardusi. Näiteks Lottie suudab astuda Danieli näo peale, nii et poisil ninast verd hakkab jooksma.

 

Laagris tehakse teatrit, mängitakse pilli (Lottie mängib trianglit), ehitatakse parvesid ja minnakse nendega ka järvele sõitma. Parvede ehitamiseks on tüdrukutele antud kuus suur plasttünni, kaks metalltoru ja köiehunnik. Lottiel ja tema rühmal tuleb see hästi välja, kuid selgub, et Phoebe on üks hirmus kiusupunn, kes Lottie parvel vette kukutab. Vesi on sogane, Lottie kardab, et seal võivad ka sookollid olla!

Üks väga ebameeldiv olukord on laagriloos veel. Teise kooli Phoebe (Lottie on ta alguses Teravninaks ristinud) on leidnud Lottie päeviku ja loeb seda teistele ette!!! Nüüd astub Lottie kaitseks välja Amber! Amber, kes pole olnud just see kõige parem sõbranna Lottie´le, kuid nüüd on just Lottie see, kes Phoebe käitumise halvaks mõistab.

 

Kui on koolireis ja laager, siis toimub ka disko! Seegi ei möödu vahejuhtumiteta. Lottie tantsib koos Jessiga, mistõttu mõned kutid arvavad, et nad on lesbid … oh seda noorust ja lapsearu … Lottiet tabab veel üks šokk, kui ta näeb suudlemas … keda ta näeb, selle jätan Sulle endale avastada.

 

Koolireis saab läbi. Tagasi kodus. Nüüd minnakse vaatama tüdrukute jalgpallimängu. Kingswoodi põhikooli tüdrukud võidavad. Isha lõi kaks väravat, Jess lausa kolm ehk kübaratrikk!

 

Raamatu lõpus saame osa halloween´ist. Kuuenda G Kuningannad kehastuvad tigedateks trianglimängijateks.

 

Tagasi kooli. Lottie on uues matemaatikarühmas. Ja veel, läheneb 5. november! Siis on Lottie 13. sünnipäeva pidu!

Ühel hetkel tahab Lottie peo ära jätta, kuid pidu on igati vahva. Kõik on kohal, isegi Daniel!

Pühapäev, 6. november. Lottie saab 13! Nüüd on ta teismeline! Kingitused, sünnipäevakaardid. Kaart ka Antoine´ilt!

 

Raamat lõpeb ehk Lottie Brooksi seekordne päevik lõpeb. Lottie võtab asjad kokku ja ta tõdeb, et on palju julgem, kui arvab; ta suudab olla iseseisev, ta suudab hoolitseda enda ja oma lähedaste eest; ta suudab teha himsaid asju ja sageli need polegi nii hirmsad, kui ta arvab; ta suudab enda eest seista ja inimestele otse välja öelda, kui nad midagi valesti teevad. Paar mõtet on veel, need jäävad Sulle endale lugeda.

 

Sellised lood ja sündmused seekordses Lottie Brooksi päevikus (selles raamatus). Nii nagu ikka, jätkuvalt humoorikad, elulised, on rõõmu ja pisaraid, sest elu ongi ju selline …

 

Beate Dölling


„Ainult üle minu laiba“


(Ühinenud Ajakirjad/Vesta)


 

Lila elab koos vanaemaga otse juuksurisalongi peal, mis on palju enamat kui koht, kus saab lasta juukseid lõigata. Seal käib koos terve linnaosa, et kuulujutte rääkida, naerda ja tantsida. Aga kõik see sattus löögi alla, kui Roosad korraga linnas laiutama hakkasid, ja äkitselt luges ainult see, kui palju kellelgi on laike ja jälgijaid. Aga vanaema Traudel seisab sellele vastu – ta ei lase ometi mingil läikima löödud vihvide hordil ennast verest välja lüüa!

Kuid siis kukub Lila maailm kokku: vanaema olla mingis õnnetuses elu kaotanud! Ja Lila peab jagelema Roosadega, kes proovivad kõikide vahenditega vanaema juuksurisalongile küüsi taha saada. Oma parimate sõprade abiga saab Lila sellele kohutavale ebaõiglusele jälile.

 

Beate Dölling on saksa ajakirjanik ja lastekirjanik, kes kirjutanud aastate jooksul mitmeid ja mitmeid laste- ja noorteraamatuid.

Ta sündis 1961. aastal Osnabrückis. 1982 kolis ta Berliini ja alustas õpinguid. Aastail 1988 – 2001 töötas ta raadioajakirjanikuna Berliinis, näiteks Deutschlandradio Kulturis, kus tal oli võimalik teha palju ka lastesaateid.

Lisaks tegi ta kirjandus-, kultuuri- ja muusikalugusid, mida esitati paljudes teisteski raadiojaamades, nt NDR, HR, Radio Bremen ja SFB.

Aastate jooksul on Beate Dölling kirjutanud artikleid paljudele ajalehtedele ja ajakirjadele, näiteks Der Tagesspiegel ja Süddeutsche Zeitung. Ta on olnud lektor täiskasvanute koolituskeskustes ning ta olnud mitmete algkoolide ja keskkoolide kirjutamise töötubade juht. Loovkirjutamist on ta õpetanud ka õpetajatele ja juristidele.

 

Esimesed tema kirjutatud laste- ja noorteraamatud ilmusid 2000. aastate alguses (2003 ja 2004). „Ainult üle minu laiba“ („Nur über meine Leiche“) ilmus algupäraselt 2022. aastal.

 

Igati kaasahaaravat lasteraamatut alustab proloog „Väike eelmäng“, milles saame tuttavaks selle loo antikangelase Peggy Plumpiga, kes istus sätendaval režissööritoolil ja heitis oma vesinikblondid pikad juuksed üle pea. Tema juures oli ka abiline, neiu nimega Gerdi, kes oli saanud „Mega-Show“ eelvalikust läbi, ta oli ülejäänud 150 kandidaadi seas läbi löönud.

 

Saame lugeda, et Peggy Plump oli säravaima naeratusega naine, kes polnud pelgalt kõige kaunim naine kogu maal, ta oli ka kõige rikkam, miljonite jälgijatega. Tal oli oma saade „Mega-Show“. Peggy Plump oli Roosade juht ja neil oli palju ja veel rohkem ilusalonge.

 

Peggy Pump oli pahane (tige!), sest Liiliate tänava asi oli teda ka sel päeval välja vihastanud. Tal ei olnud õnnestunud seni sinna veel ühtegi oma salongiketi filiaali rajada ja polnud ühtegi linnaosa, kus Roosade sooduspakkumisi oleks kasutatud vähem kui seal. Tal ei olnud läinud korda üle võtta isegi selle Trampija-Gerdi korterit, kuigi see seisis sestpeale, kui tüdruku ema hullarisse pandi, nüüd ju sama hästi kui tühjana. Peggy Plump oli kindel, et selle taga oli jälle see Edeltraud Locke Edeltraudi juuksurisalongist … Edeltraud keeras terve linnaosa üles ja Peggy Plump ei teadnud, kuidas ta seda tegi. Hoolimata sellest, et Roosade käsutuses olid kõige moodsamad pealtkuulamis- ja spioneerimisvahendid.

 

Esimeses peatükis saame tuttavaks 10. aastase Lilaga. Saame teada, et tal on ka sama vanad sõbrad Shari ja Doki, ja ka sissejuhatuses toimetanud 13. aastane Gerdi oli nende sõber, kes nüüd oli kampa löönud Roosadega.

 

Lila sõitis jalgrattaga kooli. Ta hilines, õpetaja, proua Stampfmeier oli pahane, kuid ka tema kuulus Roosade hulka. Õpetaja kutsus Lila tahvli ette, tal tuli lahendada meeletult keerulist matemaatikaülesannet …

Siinkohal meenutas Lila aega oma vanaemaga maal, kuid nüüd oli vanaemal Liilate tänaval juuksurisalong. Roosade kogukond tungis aina edasi ja tahtis oma salongiketiga ka Liiliate tänava endale vallutada, aga vanaema oli alati andnud endast kõik, et Roosasid tagasi tõrjuda. Ja edukalt. Vanaema korraldas Roosade-vastaseid meeleavaldusi. Vanaema oli alati ütelnud, et tema salongi ei saa Roosad mitte kunagi, ainult üle tema laiba! Lila oli oma mässumeelse vanaema üle uhke.

 

Pärast kooli sõitis Lila koju. Talle sõitis vstu üks kiirabiauto. Kas midagi oli vanaemaga juhtunud? Lila nägi juba eemalt juuksurisalongi ees seisvaid inimesi. Seal oli ka Lila sõbra Doki isa Deniz, kes tõdes, et Lila vanaemal oli juhtunud õnnetus. Ta viidi otse haiglasse!

Mis oli vanaemaga juhtunud? Selgus, et ta oli oma salongi ees auto alla jäänud!

 

Üheskoos helistati haiglasse, kust kinnitati, et vanaema oli surnud teel haiglasse … kas sedavõrd kurb ongi selle loo algus? Või on siin mõningaid „nüansse“? Neid, mis seotud mässumeelse vanaema ja Roosadega?

 

Lila sõbanna Shari ema Jada sõidutab tüdruku haiglasse, kus kinnitatakse, et proua Locke suri raskete vigastuste tagajärjel ja tema surnukeha on teel matusebüroosse. Hiljem said Lila ja Jada teada, et matusebüroos oli vanaema surnukeha viivitamatult kremeerinud, ja kui Lila ja Jada kohale jõudsid, oli vanema juba urnis. Järgmisel päeval oli urn juba ka maha maetud!

 

Seejärel ründavad Roosade advokaadid Lilat, sooviga saada endale vanaema juuksurisalong. Õnneks oli Lilale abiks Shari ema Jada, kes oli ametilt advokaat. Roosadel oli mitmeid mõjusaid väiteid – kas vanaemal oli tehtud testament, kas Lila oli ikka kadunukese bioloogiline lapselaps, kas Lilale leitakse eestkostja, kas tuleb keegi noorsooametist? Aga äkki olid Roosad ka noorsooameti üle võtnud?

Shari ema Jada kinnitas, et ta lapsendab Lila, kuid kas ka sellest oleks abi?

 

Edasi saame osa peietest, mis peeti vanaema juuksurisalongis. Seal oli vanu hipisid, punakaritest vanaisasid, klanitud ökohipstereid, perekondi, lapsi ja noori, musti, valgeid, poolvalgeid ja poolmusti. Kõik, kes olid olnud vanaema juuksurisalongi kliendid, kellele oli vanaema meeldinud.

 

Lila kolis pärast seda elama Shari juurde. Tüdruk võttis kaasa ka vanaema koera Schnute. Lila meenutas taaskord oma vanaema – Lila silma ette kerkis pildike, kuidas vanaema rõõmsameelselt salongis ringi tuiskas ja oli täiesti oma elemendis. Tal oli kõigi ärakuulamiseks aega. Vanaema korraldas kõike, ükskõik kui vana sa olid. Põhimõtteliselt pidas ta üleval ju üht sotsiaalvõrgustikku. Aga teda ei olnud ühelgi digiplatvormil. Nutitelefonigi sai ta alles hiljaaegu, kuid ta ei kasutanud seda peaaegu kunagi.

Seejärel nägi Lila und, kummalist und. Ta nägi järve keskel asuval saarel vanaema, ühel hetkel hakkas vanaema Lilast eemale triivima ja muutus järjest väiksemaks. Vanaema hüüdis Lilale, et tüdruk tema pärast ei muretseks, sest tal läheb hästi!

 

Lila ärkas ja otsustas minna vanaema salongi. Lila mõtiskles salongis – kas tõesti oli vanaema oma koerakese, Schnute, luku taha pannud, kui oli välja läinud? Aga kui vanaema aias lilli kastis, võttis ta koera ju tavaliselt kaasa?

 

Salongi tuli ka üks tumedate juustega naine, kes oli olnud vanaema klient. Naisterahvast kutsuti Kassiks. Kass uuris Lilalt, kas vanaema oli talle ühest saladusest rääkinud, kas Lila oli selle saladuse juba avastanud? Lila ei teadnud saladusest midagi?

Kas see võis olla sahvris kinnises seinakapis?

Kass uuris, kas märgusõna siuh-säuh ütles Lilale midagi?

Lila ei teadnud ka sellest midagi …

 

Salongi tulid ka Doki ja Shari. Proua Kass näitas lastele, kuidas Lila vanaema Liiliate tänava ja kogukonna teiste salongide, kaupluste ja muude firmadega ühendust pidas. Nendega, kes ei olnud veel Roosadega liitunud. Vanaema salongi suured juukseföönid olid abiks omavahelisel suhtlemisel, lisaks oli sahvris veel üks seadeldis, millel oli ka helipult ja seegi aitas vanaemal teistega suhelda. Föönivõrgustik! Ja see oligi see, mida Roosad kangesti otsisid ja jahtisid!

 

Nüüd saame teada seda, et Lila vanaema on elus. Peggy Plump hoidis teda vangis oma uhkes tormajas ehk Tornis. Kohas, kust Plump jälgis tervet elu, mis teda ümbritses, jälgis ja jagas korraldusi, kui miski teda „häiris“.

 

Kuna ma olen jälle pikalt jutustama jäänud, siis püüan teha lühemalt. Lila leidis vanaema toas sahtlist testamendi. Vanaema jättis kogu oma vara ja asjad Lilale, oma lapselapsele, sealhulgas ka oma juuksurisalongi, kus keelati igasuguste muudatuste tegemine. Testamendist oleks Lilale kindlasti abi, kui lahti oli see, kas Jadast saaks tema hooldaja?

 

Ja veel. Lila hakkabki juhtima koos Doki ja Shariga vanaema loodud föönivõrgustikku. Teised on sellega nõus, sest nende hulka ongi vaja noori tegijaid. Saame osa ka „Mega-Show“ suurest avasaatest, millest võttis osa ka Gerdi, kes pääseski järgmisesse saatesse.

 

Peggy Plump saatis Gerdi tagasi Liililate tänavale, oma koju. Plumpi luurajad on toonud temani info, et proua Locke juuksurisalongis toimub kogukonna koosolek … Plump tahab teada, millest seal räägitakse, mistõttu peab just Gerdi minema infot koguma.

Enne, kui Gerdi Plumpi uhkest Tornist minema pääses, kohtus ta proua Lockega, Lila vanaemaga, kes oli ju ometigi elus! Ta toimetas Plumpi koertega. Gerdi ja proua Locke rääkisid, ja vanaema kinnitas, et teda hoitakse vangis!

 

Gerdi jõudiski oma koju. See üllatas Lilat, Sharit ja Dokit. Oli ju Gerdi elama asunud Plumpi Torni ja pääsenud edasi järgmisesse „Mega-Show“ saatesse!

Nüüd rääkis Gerdi Lilale ja tema sõpradele hoopis sellest … millest? Selle jätan Sulle endale lugeda. Kas teised Gerdi juttu uskusid? Sellegi jätan Sulle lugeda.

 

Ja veel. Nüüd sai kellestki topeltagnt! Kellest?

 

Gerdi sai teada olulisi asju ka oma ema kohta, kelle Plump oli saatnud hullumajja.

 

Meie peategelastele tuleb appi veel ka üks noor arst – Pieter Hamm ehk Roosade juures tuntud kui Tiger Joe. Temagi oli osalenud „Mega-Show“´s, kuid esimeses saates välja langenud. Miks Tiger Joe otsustas vanaema ja tema sõpru aidata? Sellegi jätan Sulle endale lugeda.

 

Raamatu lõpus lähevad sündmused vägagi põnevaks, sest Lila, Shari, Doki ja paljud teised föönivõrgustiku liikmed otsustavad minna Torni, et vanaema päästa. Samal ajal üritab vanaema koos Tiger Joe´ga Tornist põgeneda!

Kas päästeoperatsioon/põgenemine õnnestuvad või on Peggy Plumpil midagi veel varuks?

 

Selline lugu nende kaante vahel. Igati põnev ja kaasahaarav, veidi ka humoorikas, ja kindlasti on oluline see, kui kogukond (sõbrad!) kokku hoiavad, siis võivad asjad igati hästi minna!

 

Vahvad pildid on raamatusse joonistanud Tine Schulz.